Джерела: Комунікація

This page is also available in English.

Вступ

Повідомлення через соціальні мережі призвело до віднайдення і повернення фрагменту надгробка у Рогатині
(Івано-Франківська область). Фото © ЄСР.

Як описано у вступній сторінці про комунікацію на цьому вебсайті, багато медіа, каналів та можливостей доступні для комунікації місцево та глобально у розмаїтті форматів про проекти для збереження єврейської спадщини на заході України. Спектр цих інструментів охоплює від традиційних до динамічних та до швидкоплинних – кожен зі своєю авдиторією, заявками, вимогами та результатами. Сфера занадто широка, щоб її можна було охопити на одній сторінці з джерелами, і розвивається занадто швидко для того, щоб список залишався актуальним надовго. Методи знаходження та оцінювання комунікаційних інструментів широко розповсюджені безкоштовно в інтернеті. Звичайні пошуки у бравзері знайдуть їх; ми рекомендуємо нові пошуки навіть під час огляду цієї сторінки.

Ключові джерела, зазначені нижче, – лише вузький зріз можливостей, однак вони деталізовані тут як знані та протестовані зразки, які можуть слугувати базовими лініями та надихнути подальший пошук та застосування. Мабуть, найкращими прикладами комунікаційних інструментів та платформ є ті, які активісти проектів з кладовищ знаходять у власних життях і роботі; дослідження того, які ці повідомлення й інформація досягли та вплинули на інших, надасть важливі ключі до успішних стратегій та інструментів.

Оскільки ці списки досить довгі, ми розділили їх на категорії для простішого перегляду; багато джерел підпадають під дві чи більше категорій. Декілька перелічених джерел виділено короткими підсумками у першому розділі нижче – “основні джерела”. Інші корисні джерела по темі можна знайти у розділах про регіональних та міжнародних експертів та про технічні засоби, методи й дані. Якщо не зазначено іншого, усі перелічені тут джерела – англомовні.

Основні джерела

Соціальні медіа для НУО – чому, як та які? Іва Вінерз. proposalsforNGOs; вебсторінка, недатована.
(Social Media for NGOs – Why, How, and Which ones?; Eva Wieners; proposalsforNGOs; web page, undated.)

Чіткий та простими словами огляд інструментів соціальних медіа, спеціально описаних для використання НУО і, у ширшому плані, будь-якими окремими особами чи малими організаціями на чолі з волонтерами. Представлена організацією, що консультує щодо написання пропозицій для надання ґрантів, стаття більше схиляється до спільнокошту, проте гірше охоплює теми використання платформ соціальних медіа для обміну повідомленнями про цілі, проблеми, прогрес та потреби проекту. Детально описані лише п’ять із багатьох платформ, однак для кожної з них обговорюється поточне розмаїття доступних інструментів, не тільки те, які вони, але й також те, як вони можуть бути корисними для НУО. Хороший вступ до теми для активістів з невеликим попереднім досвідом роботи з платформами.

Єврейські кладовища та розвиток туризму – Посібник ESJF; Діана Воннак та Олена Андронатій; ESJF Європейська ініціатива єврейських кладовищ, 2020.
Становлячи частину серії фундаментальних текстів, розроблених ESJF для промоції єврейських кладовищ у громадській обізнаності як однієї з граней збереження, ілюстрований текст висвітлює єврейські кладовища як місця спадщини, що сповнені змістом для міжнародної спільноти й місцевої громади, та особливо надає пріоритет сусідам кладовища та громадській адміністрації як розпорядникам місця всередині місцевої та регіональної екосистеми спадщини. Буклет написаний для екскурсоводів та активістів громадянського суспільства й надає довідкову інформацію про єврейське кладовище крізь історію та через спустошення Голокостом, з порадою щодо тлумачення як знесених, так і збережених місць для дослідження і туризму. Текст містить вказівки про те, що шукати на єврейських кладовищах, про що говорити на кладовищах з туристичними групами, як залучати та з’єднувати єврейських туристів з місцем та декі правила та звичаї, яких слід дотримуватися, для того щоб поважати місце. Слідом за оглядом єврейських кладовищ у п’ятьох країнах, у яких ESJF провела обстеження та огородження, разом із внесками від місцевих активістів зі спадщини, текст звершується пропозиціями для перевтілення місцевого кладовища у місце сталого туризму та після нього подається список рекомендованої довідкової літератури та посилання.

Фейсбук; вебсайт, діє.
(Facebook; website, ongoing.)

Фейсбук, звісно, гігант в онлайн-послугах соціальних мереж і, згідно зі статтею, описаною вище, “соціальні медіа для НУО завжди розпочинаються з облікового запису у фейсбуці”. Цей вплив викликаний як його величезним охопленням (приблизно одна третя світового населення), так і низкою його комунікаційних інструментів. Вивчення того, як інші офіційні та неофіційні проекти зі спадщини використовують цю платформу для просування своєї роботи і взаємодіють з іншими, – добрий спосіб відкрити ефективні підходи до максимального використання багатьох функцій фейсбуку. Правила, інструменти та зовнішній вигляд окремих платформ часто змінюються, часто тимчасово ламаючись чи зникаючи цілком, і практичний моніторинг поведінки користувача майже відсутній, тому активісти проектів зі спадщини повинні виділяти значну кількість часу для керування своїми профілями, публікаціями, подіями та взаємодіяти, щоб отримати переваги широкого охоплення фейсбуку.

OpenStreetMap; вебсайт, діє. Також перегляньте Beginner’s Guide, User’s Guide, та Wiki.
(OpenStreetMap; website, ongoing. See also the Beginner’s Guide, the User’s Guide, and the Wiki.)

Проект спільного картографування, який є відкритим джерелом у розвитку та спільно зібраний у плані даних. OpenStreetMap (OSM) конкурує з патентованами додатками онлайн-картографування, як-от Google Maps, Microsoft’s Bing Maps й іншими. Легкість додавання та редагування даних з географічною інформацією про місця й фізичні характеристики допомагає проекту залучити мільйони зареєстрованих користувачів, дозволяючи окремим особам з місцевими знаннями розширювати і коригувати дані карти. Для активістів проектів з єврейської спадщини додавання, маркування та опис численними мовами місць та особливостей, які вони знають найкраще, може бути легким способом допомогти відвідувачам знайти та відкрити спадщину – як віртуально, так і на фізичному місці. Окрім звичного бравзерівського інструменту для комп’ютерів, дані OSM також застосовуються різноманітними GPS-приладами й мобільними додатками (включно із популярними додатками, що звично використовуються у Західній Україні), долаючи білі плями в інших базах даних карт.

Друковані та електронні книги

Публічна історія

Комунікаційні стратегії

Розвиток вебсайту: керівництво та ресурси

Статті журналів, звіти та веб-сторінки

Комунікаційні стратегії

Розвиток вебсайту: керівництво та ресурси

Соціальні медіа: керівництво та ресурси

Відео

Комунікаційні стратегії

Соціальні медіа: керівництво та ресурси

Переклад Наталія Курішко.